Rozpoznanie celiakii
Celiakia to choroba o podłożu genetycznym polegająca na nieprawidłowym trawieniu jelitowym z powodu niezdolności organizmu do metabolizmu glutenu.
Gluten jest głównym białkiem mąki pszennej. Znajduje się także w ziarnach innych zbóż takich jak: jęczmień, owies. Nie występuje w kukurydzy i ryżu.
Występowanie choroby związane jest z nieprawidłową reakcją immunologiczną na gluten. U chorych na celiakię poprzez spożywanie glutenu tworzy się stan zapalny, który w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia, a nawet całkowitego zaniku kosmków jelitowych, co powoduje zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych.
Choroba może wystąpić w każdym wieku. Do typowych objawów, szczególnie u dzieci zaliczamy:
- spowolnienie wzrostu, spadek masy ciała,
- przewlekłą biegunkę,
- wzdęcia i bóle brzucha,
- obserwowane w późniejszym czasie osłabienie siły mięśniowej oraz anemię.
Obecnie w diagnostyce celiakii wykorzystuje się następujące badania:
– ocena obecności przeciwciał charakterystycznych dla celiakii
– badanie genetyczne na obecność markerów genetycznych HLA DQ2 i DQ8
– badanie histopatologiczne jelita cienkiego.
Badanie genetyczne wystarczy wykonać raz w życiu. Wynik ujemny wyklucza chorobę, a dodatni jest wskazaniem do dalszej diagnostyki.
Dodatkowe informacje uzyskasz pisząc na : info@mojebadanie.pl lub bezpośrednio w Laboratorium MEDICINA.